
Cultuurhistorisch onderzoek
In een klein pittoresk dorpje vlakbij Gouda staat een voornaam huis van het geslacht Bisdom van Vliet. Een lange kavel aan de overkant van de weg tegenover het huis is al vanaf het midden van de 18e eeuw als siertuin voor de familie ingericht. Deze Overtuin heeft een rijksmonumentale status en die is zeer verdiend.
Uit de Renaissance-tijd stammen enkele beelden die tot de topstukken van de Nederlandse beeldhouwkunst behoren. De landschappelijke stijl laat een uitgelezen evenwichtig landschapspark zien met vloeiende lijnen van waterpartijen, paden en beplanting. Vermoedelijk gaat het hier om een ontwerp van de vermaarde familie Copijn. Gedurende de gardeneske periode van eind 19e en begin 20e eeuw was het bezit in eigendom van Paulina Maria le Fèvre de Monitgny – Bisdom van Vliet. Zij heeft deze plek tot een uniek toonbeeld van de gardeneske tuinstijl gemaakt, met een grot en prieel van cementrustiek – een van de parels in Nederland op dit gebied – een weelderige beplanting en zeer gedetailleerde priëlen, bruggen en andere bouwwerken.
In 2013 ben ik al gevraagd om een Masterplan voor deze mooie plek te maken. In 2019 is de vraag gekomen om dit Masterplan te actualiseren en uit te werken. Het rapport Cultuurhistorisch Onderzoek en Waardering laat een gedegen en gedetailleerde ontwikkeling van de Overtuin door de eeuwen heen zien en geeft een gefundeerde waardering van de huidige situatie als randvoorwaarde voor de toekomstige in te slane weg.