Ir. Monique Wolak is groen erfgoed onderzoeker en tuin- en landschapsarchitect BNT.

Kennis over de historie voor de toekomst van een plek vindt Monique het belangrijkste van haar mooie vak. Vandaar ook dat ze al tijdens haar studie zo veel mogelijk groen erfgoed onderzoek deed. Zo heeft zij de ontwikkeling door de eeuwen heen van de Nederlandse polders en droogmakerijen onderzocht, evenals de relatie tussen het Nederlandse landschap en haar boerderijtypen en een rapport geschreven over de geschiedenis van de Engelse tuinkunst. Zij heeft het genoegen gehad de legendarische Hans Warnau als haar mentor te mogen hebben.

Bij al haar werk is het doel van Monique om een plek te creëren waar mensen zich blij voelen, waarbij haar kennis van de omgevingspsychologie onmisbaar is. Historische landgoederen en tuinen, waarbij ze haar onderzoekservaring en plantenkennis kan inzetten, hebben een speciaal plekje in haar hart. Daarbij is het werken voor de National Trust op Sissinghurst een kroon op haar carrière.

Monique geniet van de kansen die ze geboden krijgt om met fijne mensen samen te mogen werken en hun omgeving een beetje mooier te maken. Zij werkt zowel in Engeland als in Nederland.